









Programma 2023 | De wereld van Communicatie
Presentator | Pauline de Wilde
Pauline de Wilde is dagvoorzitter en presentatrice. Haar televisie carrière begint eind jaren 90 in Seattle USA. Hier maakt zij de stap van afgestudeerde econome (UVA) naar actrice, om vervolgens in Nederland deze carrière switch voort te zetten. Als tv-presentatrice is ze vooral bekend van de zakelijke RTLZ programma’s Ondernemerszaken, Duurzaam Ondernemen en Lokaal Duurzaam.
Keynote | Pascelle van Goethem (Beïnvloedingspsycholoog)
Macht aan de aardige mens – Het einde van de grote bek
We hebben dringend behoefte aan vernieuwing en mensen met goede ideeën. Maar veranderaars leggen het als outsider gemakkelijk af tegen de grote bek en een snelle mening. In een wereld waarin volgens Poetin geen oorlog is en Bolsonaro vijftig procent van de Brazilianen laat geloven dat hij nog president is, hopen we dat redelijkheid stand houdt. Overtuigingskracht is cruciaal geworden voor succes. Jij als communicatie-expert bent daarbij essentieel. Tijdens deze keynote zullen we het hebben over neurobeïnvloeding en waarom veranderen zo moeilijk is. En natuurlijk over de Zelensky factor: Hoe werkt overtuigen en veranderen écht en hoe helpen we als professional anderen al hun overtuigingskracht te vinden?
Keynote | André Manning (Tata Steel)
Doe je mee of blijf je aan de zijlijn staan?
Toen André Manning bij Tata Steel Nederland begon, kreeg hij regelmatig de vraag – ook uit zijn communicatienetwerk – waarom hij bij een bedrijf met een reputatie als die van Tata Steel zou willen werken. André draait de vraag graag om: ‘Waarom zou je niet bij een bedrijf als Tata Steel willen werken en je kennis, ervaring en drive in willen zetten om wat wellicht de grootste industriële transitie in Nederland in 21 eeuw is mede vorm te geven?’. Communicatie is daarbij cruciaal en kan daadwerkelijk een verschil maken. Hoe? Daarover gaat André graag met het publiek in gesprek op het communicatiecongres.
De verdiepingssessies worden in aanloop naar het congres bekendgemaakt.
Expert | Shirine Moerkerken (Interventiekundige)
Methodisch precies interveniëren – Communicatie als ambacht
Bestuurders die je een tegenstrijdige opdracht geven; verschillende spelers die moeten samenwerken, maar verschillende belangen hebben; of onbegrip tussen organisaties of afdelingen omdat ze elkaars taal niet spreken. Dit soort disfunctionele conflicten kunnen de samenwerking tussen of binnen organisaties behoorlijk ontwrichten. En jij moet ermee werken als communicatieprofessional! Hoe krijg je de disfunctionele conflicten boven tafel en hoe kun je ze tot functionele conflicten maken? Hoe contracteer je op de condities, waaronder jij jouw opdracht binnen die context tot een succes kunt maken? Shirine werkt vanuit het principe dat het er niet om gaat de conflicten ‘op te lossen’ of weg te nemen, maar om ze productief te maken. In deze interactieve lezing reikt Shirine mogelijkheden aan. Ze besteedt aandacht aan:
- Hoe je al in je eerste gesprek als communicatie professional kunt contracteren op condities voor een succesvolle opdracht;
- Hoe je je repertoire vergroot in het niet ‘oplossen’, maar het hanteren en gebruiken van conflict;
- Hoe je een kraak zet in de productie van disfunctioneel conflicteren en aanzet tot functioneel conflicteren;
- Hoe je omgaat met de spanning die scherp contracteren en het inzetten van functioneel conflict met zich meebrengt.
Keynote | Mireille Spapens (Rode Kruis Nederland)
Nood gezicht geven
Het Rode Kruis helpt iedereen. Wie dan ook. Waar dan ook. Waarom dan ook. In haar keynote belicht Mireille Spapens hoe communicatie deze positionering concreet invult. Daarbij zal zij ingaan op de bijzondere positie van de afdeling Communicatie. Als wezenlijk onderdeel van de noodhulp komen woordvoerders en contentmakers van het Rode Kruis op plaatsen waar zelfs geen journalist mag komen, omdat het te gevaarlijk is. Overal ter wereld werkt het Rode Kruis volgens zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid, algemeenheid en neutraliteit. Daarom zal het Rode Kruis bijna nooit een politiek statement doen of kritiek uiten op regeringsbeleid. In 2022 kwam daar verandering in. Het Nederlandse Rode Kruis sprak zich uit over de onmenselijke situatie in Ter Apel en de hongerarmoede in Nederland en startte noodhulpverlening in ons eigen land. Niet aan de andere kant van de wereld, maar om de hoek. Wat waren hiervoor de overwegingen? En hoe heeft dat bijgedragen aan het beeld dat de samenleving van het Rode Kruis heeft?