Tip: kom samen met een collega en profiteer van groepskorting! Inschrijven
11
8
10
6
9
5
4
3
2
1

Programma 2023 | De wereld van Communicatie

Het CommunicatieCongres 2023 bestaat 15 jaar en dat moet gevierd worden met een interessant programma en inspirerende sprekers onder leiding van Pauline de Wilde als dagvoorzitter. Om jouw koers en communicatievisie te bepalen, hebben we een aantal inspirerende sprekers uitgenodigd die je alles kunnen vertellen over de kansen en mogelijkheden van het communicatievak in deze turbulente wereld. In het programma hieronder vind je een overzicht van alle experts en vakgenoten die tijdens het CommunicatieCongres komen spreken.

Pauline de Wilde

Presentator | Pauline de Wilde

Pauline de Wilde is dagvoorzitter en presentatrice. Haar televisie carrière begint eind jaren 90 in Seattle USA. Hier maakt zij de stap van afgestudeerde econome (UVA) naar actrice, om vervolgens in Nederland deze carrière switch voort te zetten. Als tv-presentatrice is ze vooral bekend van de zakelijke RTLZ programma’s Ondernemerszaken, Duurzaam Ondernemen en Lokaal Duurzaam.

Pacelle van Goethem

Keynote | Pacelle van Goethem (Beïnvloedingspsycholoog)

Macht aan de aardige mens – Het einde van de grote bek

We hebben dringend behoefte aan vernieuwing en mensen met goede ideeën. Maar veranderaars leggen het als outsider gemakkelijk af tegen de grote bek en een snelle mening. In een wereld waarin volgens Poetin geen oorlog is en Bolsonaro vijftig procent van de Brazilianen laat geloven dat hij nog president is, hopen we dat redelijkheid stand houdt. Overtuigingskracht is cruciaal geworden voor succes. Jij als communicatie-expert bent daarbij essentieel. Tijdens deze keynote zullen we het hebben over neurobeïnvloeding en waarom veranderen zo moeilijk is. En natuurlijk over de Zelensky factor: Hoe werkt overtuigen en veranderen écht en hoe helpen we als professional anderen al hun overtuigingskracht te vinden?

Esther Toet
Daphne Smit 400x400

Uit de praktijk | Esther Toet en Daphne Smit (Politie Nederland)

Einde aan de zendingsdrang!

We communiceren wat af met elkaar: in gesprekken, overleggen, via de mail, het intranet. Een nieuw programma of project staat al gauw garant voor weer een interne campagne of nieuwsbrief. Zitten medewerkers wel te wachten op al die ‘goedbedoelde’ zendingsdrang? Bij de politie is berekend dat een agent dagelijks gemiddeld zo’n drie minuten heeft om informatie tot zich te nemen. Grote kans dat die belangrijke boodschap dus ongeopend in de prullenbak verdwijnt. Het Programmateam Effectief Intern Communiceren van de politie onderzocht wat zendgerichte communicatie doet met medewerkers en leerde door te luisteren hoe het ook anders kan. Esther Toet (Hoofd Korpsmedia) en Daphne Smit (Senior Communicatieadviseur) vertellen je hier in hun keynote meer over.

Andre Manning

Uit de praktijk | André Manning (Tata Steel)

Doe je mee of blijf je aan de zijlijn staan?

Toen André Manning bij Tata Steel Nederland begon, kreeg hij regelmatig de vraag – ook uit zijn communicatienetwerk – waarom hij bij een bedrijf met een reputatie als die van Tata Steel zou willen werken. André draait de vraag graag om: ‘Waarom zou je niet bij een bedrijf als Tata Steel willen werken en je kennis, ervaring en drive in willen zetten om wat wellicht de grootste industriële transitie in Nederland in 21 eeuw is mede vorm te geven?’. Communicatie is daarbij cruciaal en kan daadwerkelijk een verschil maken. Hoe? Daarover gaat André graag met het publiek in gesprek op het communicatiecongres.

Paul Gremmen

Expert | Paul Gremmen

Gamechangers: Met AI naar de ideale contentstrategie?

In deze korte en krachtige sessie laten we je zien hoe je nieuwe technologie eenvoudig inzet. En hoe dat jouw positie als communicatie-expert versterkt. Na deze verdiepingssessie weet je:

  • Hoe AI je favoriete assistent wordt
  • Waarom data zorgen voor betere resultaten van je communicatie
  • Welke inzichten je contentstrategie verbeteren
  • Hoe je meer rendement haalt uit je communicatiebudget

Bekijk hier de presentatie van Paul Gremmen

Lex van Meurs

Expert | Lex van Meurs

De Mediabubbel

Communicatieprofessionals leven soms in een eigen bubbel die verhindert dat zij een juiste inschatting maken van mediagebruik in hun doelgroep. Lex geeft praktische aanbevelingen hoe we deze mediabubbel kunnen voorkomen.

  • Wat is de mediabubbel, hoe ontstaat deze en welke gevolgen heeft dit?
  • Wat is de meest gemaakte fout als je zelf het mediagebruik van een doelgroep inschat?
  • Hoe kun je de vertekening van de mediabubbel voorkomen?

Lex presenteert hierbij op toegankelijke wijze de uitkomsten van een recent onderzoek van Motivaction, MWG, Adformatie en Mediabrands onder communicatieprofessionals.

Bekijk hier de presentatie van Lex van Meurs

Anke van Gogh - vierkant

Expert | Anke van Gogh

Komt dit van het MT of is er over nagedacht?

Je CEO sluit haar aankondiging van het veranderprogramma vol overtuiging af: “We gaan er samen iets moois van maken, ik reken op jullie!” Maar bij de koffieautomaat hoor je collega’s zeggen: “Het waait vanzelf wel weer over. Zo ging het bij de vorige ‘change’ ook.” Anderen gaan in de weerstand, doen aan quiet quitting of zijn verandermoe.

Hoe voorkom je verandermoeheid? Hoe zet je weerstand om naar veranderversnellers? Hoe zorg je dat jouw verandering wel succesvol is? In deze interactieve sessie deelt Anke van Gogh de beste tips uit 36 jaar praktijkervaring van Bex* bij complexe veranderingen. Na deze sessie ga je naar huis met 10 concrete tips om succesvoller te veranderen.

Bekijk hier de presentatie van Anke van Gogh

Sonja Kloppenburg

Expert | Sonja Kloppenburg

Communicatie bij gedoe (en misschien nog wel de meest gemaakte fout)

Sonja deelt hoe je als mensen in paniek raken koers kunt houden en nog steeds resultaten bereikt. Als je maar niet naar je reflexen handelt. Een frisse en pragmatische kijk op communicatie bij gedoe.

Bekijk hier de presentatie van Sonja Kloppenburg

Shirine Moerkerken

Expert | Shirine Moerkerken (Interventiekundige)

Methodisch precies interveniëren – Communicatie als ambacht

Bestuurders die je een tegenstrijdige opdracht geven; verschillende spelers die moeten samenwerken, maar verschillende belangen hebben; of onbegrip tussen organisaties of afdelingen omdat ze elkaars taal niet spreken. Dit soort disfunctionele conflicten kunnen de samenwerking tussen of binnen organisaties behoorlijk ontwrichten. En jij moet ermee werken als communicatieprofessional! Hoe krijg je de disfunctionele conflicten boven tafel en hoe kun je ze tot functionele conflicten maken? Hoe contracteer je op de condities, waaronder jij jouw opdracht binnen die context tot een succes kunt maken? Shirine werkt vanuit het principe dat het er niet om gaat de conflicten ‘op te lossen’ of weg te nemen, maar om ze productief te maken. In deze interactieve lezing reikt Shirine mogelijkheden aan. Ze besteedt aandacht aan:

  • Hoe je al in je eerste gesprek als communicatie professional kunt contracteren op condities voor een succesvolle opdracht;
  • Hoe je je repertoire vergroot in het niet ‘oplossen’, maar het hanteren en gebruiken van conflict;
  • Hoe je een kraak zet in de productie van disfunctioneel conflicteren en aanzet tot functioneel conflicteren;
  • Hoe je omgaat met de spanning die scherp contracteren en het inzetten van functioneel conflict met zich meebrengt.
Mireille Spapens

Uit de praktijk | Mireille Spapens (Rode Kruis Nederland)

Nood gezicht geven

Het Rode Kruis helpt iedereen. Wie dan ook. Waar dan ook. Waarom dan ook. In haar keynote belicht Mireille Spapens hoe communicatie deze positionering concreet invult. Daarbij zal zij ingaan op de bijzondere positie van de afdeling Communicatie. Als wezenlijk onderdeel van de noodhulp komen woordvoerders en contentmakers van het Rode Kruis op plaatsen waar zelfs geen journalist mag komen, omdat het te gevaarlijk is. Overal ter wereld werkt het Rode Kruis volgens zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid, algemeenheid en neutraliteit. Daarom zal het Rode Kruis bijna nooit een politiek statement doen of kritiek uiten op regeringsbeleid. In 2022 kwam daar verandering in. Het Nederlandse Rode Kruis sprak zich uit over de onmenselijke situatie in Ter Apel en de hongerarmoede in Nederland en startte noodhulpverlening in ons eigen land. Niet aan de andere kant van de wereld, maar om de hoek. Wat waren hiervoor de overwegingen? En hoe heeft dat bijgedragen aan het beeld dat de samenleving van het Rode Kruis heeft?

José Mes

Uit de praktijk | Jose Mes – A.S. Watson Health & Beauty Benelux

Écht voor iedereen

Met bijna 1300 drogisterijwinkels en 25.000 medewerkers staat Kruidvat midden in de maatschappij. De winkels zijn een afspiegeling van de samenleving. Een samenleving waarin de drogisterijketen iedereen willen helpen om zich mooi, gezond en goed te voelen. Maar wat als blijkt dat Kruidvat er toch nog niet voor iedereen blijkt te zijn? Wat doe je als je hierover onderwerp wordt in social media? Welke rol speelt de afdeling communicatie in het inclusiever maken van het productaanbod en de marketing? Hoe zorgen we ervoor dat we van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam gaan. Hoe creëren we een platform waarin kennis en inzichten open kunnen worden gedeeld. José Mes vertelt hoe de Kruidvat Inclusion Council hierin het verschil heeft gemaakt. Zij gaat graag met het publiek in gesprek over de learnings en successen die mede door inzet van de Inclusion Council zijn gerealiseerd.

Partners